Włoskie ciasto Stracchino Della Duchessa.Czyli połączenie tiramisu i zuppa inglese.
Składniki:
- Ok 33-34 biszkopty savoiardi
- 500g mascarpone lub 2x 250g
- 30g kakao
- garść pastylek czekoladowych
- 2 łyżeczki rumu białego
- 200ml espresso
Pate a bomba
- 3 żółtka
- 10g cukru
- 40 ml wody
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Zaczynamy od przygotowanie bazy do kremu pate a bomba. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę z cukrem i rozgrzewamy do 120 stopni, w osobnej misce zaczynamy ubijać żółtka na puchato, dolewamy minimalną stróżką powoli syrop cukrowy. Mascarpone dzielimy na 2 części i dolewamy pół masy jajecznej do jednej części, ubijamy na gęsto i dosypujemy pastylki czekoladowe i łyżeczkę rumu. Drugą połowę serka też łączymy z żółtkiem, ubijamy dokładamy łyżeczkę rumu, 30g kakao. Masy odstawiamy na 1h do lodówki. Można też dodać trochę cukru pudru. Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, biszkopty moczymy w zaparzonej kawie i układamy je ściśle na brzegach, wykładamy nimi też dół. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę białą i później ciemną, górę zamykamy biszkoptami namoczonymi, a wystające brzeg odcinamy nożem. Wkładamy ciasto do lodówki. Po schłodzenia odwracamy ciasto do góry nogami, obsypujemy wierzch kakaem oraz dekorujemy ubitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz