30 stycznia 2024

Włoskie ciasto Stracchino Della Duchessa.

 

Włoskie ciasto Stracchino Della Duchessa.Czyli połączenie tiramisu i zuppa inglese.

 

Składniki:

  • Ok 33-34 biszkopty savoiardi
  • 500g mascarpone lub 2x 250g
  • 30g kakao
  • garść pastylek czekoladowych
  • 2 łyżeczki rumu białego
  • 200ml espresso

Pate a bomba

  • 3 żółtka
  • 10g cukru
  • 40 ml wody
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Zaczynamy od przygotowanie bazy do kremu pate a bomba. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę z cukrem i rozgrzewamy do 120 stopni, w osobnej misce zaczynamy ubijać żółtka na puchato, dolewamy minimalną stróżką powoli syrop cukrowy. Mascarpone dzielimy na 2 części i dolewamy pół masy jajecznej do jednej części, ubijamy na gęsto i dosypujemy pastylki czekoladowe i łyżeczkę rumu. Drugą połowę serka też łączymy z żółtkiem, ubijamy dokładamy łyżeczkę rumu, 30g kakao. Masy odstawiamy na 1h do lodówki. Można też dodać trochę cukru pudru. Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, biszkopty moczymy w zaparzonej kawie i układamy je ściśle na  brzegach, wykładamy nimi też dół. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę białą i później ciemną, górę zamykamy biszkoptami namoczonymi, a wystające brzeg odcinamy nożem. Wkładamy ciasto do lodówki. Po schłodzenia odwracamy ciasto do góry nogami, obsypujemy wierzch kakaem oraz dekorujemy ubitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz