29 stycznia 2024

Zupa szpinakowa



Składniki na 2-3 osoby:

  • 2 l bulion z kurczaka (można też zrobić na skrzydełkach)
  • mrożony szpinak 3/4 paczki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • śmietanę 30 % do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewkę
  • 1 pietruszkę
  • łyżka masła

Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Obsmażamy przez chwile na maśle, dolewamy bulion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy szpinak (nie trzeba rozmrażać, zupa zrobi swoje), wciskamy czosnek, doprawiamy. Po ok 10 min dolewamy śmietanę, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 5 min.
Może być też świeży szpinak, ale trzeba powycinać łodygi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz