Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej 650
- 1 łyżka płaska soli
- 1 łyżka płaska cukru
- garść daktyli
- garść moreli suszonych
- 5g drożdży piekarskich suchych
- 1 1/2 szklanka ciepłej wody
- garść skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny
Mąki przesiewamy do miski, dorzucamy sól. W osobnym naczyniu drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki pszennej i łyżką wody ciepłej. Zaczyn musi napuchnąć w ciągu 15 min. Do miski z mąkami wlewamy zaczyn oraz resztę wody. Zagniatamy, odstawiamy na 30 min ( przykrywamy masę ściereczką) z dala od przeciągów w ciepłym miejscu. Daktyle i morele zalewamy gorącą wodą na 5 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Po wyrośnięciu dorzucamy do ciasta suszone owoce, skórkę kandyzowaną i ponownie wyrabiamy, odstawiamy na kolejne 30 min. Po tym czasie układamy ciasto w formie do chleba lub keksówce. Zostawiamy do wyrastania na 10 min. Po tym czasie nacinamy ostrym nożem ( lub żyletką) na środku chlebka. Pieczemy w 190 stopniach ok 10 min, następnie zmniejszamy temp do 180 stopni C i dalej pieczemy ok 50-55 min. Wyjmujemy po upieczeniu i smarujemy wierzch smalcem lub masłem, by skórka zrobiła się chrupiąca i lśniąca.
Do chleba można dodać również orzech, żurawinę, rodzynki, według własnych upodobań.
Jest to chleb na drożdżach, więc szybko schnie, dlatego warto go zjeść tego samego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz