Składniki:
- puszka filecików anchois
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 dużych czerwonych papryk
- 4 jaja gotowane
- mały słoiczek czarnych oliwek ( zielone tez mogą być, ale nie mogą być zbyt kwaśne)
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- bazylia świeża lub suszona
- pieprz
Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopni C by skórka się lekko przypaliła, wkładamy do woreczka foliowego po upieczeniu, zawiązujemy i czekamy aż papryka ostygnie. Po tym czasie skórka będzie nam sama odchodziła. Fileciki odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu i podlewamy sokiem z cytryny Upieczoną paprykę kroimy w paski i mieszamy z oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Na górę układamy anchois, sypiemy świeżo rozdrobiona bazylią lub suszoną i oprószamy czarnym pieprzem. Na bokach kładziemy ugotowane na twardo jajka. Nie solimy, ponieważ anchois są w sobie bardzo słone.
Podajemy z pieczonym tostem lub bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz