7 stycznia 2014

Zapiekane tortellini

 Zwyczajowo tortellini lądują w sałatce, jednak eksperymentować lubię i tym razem tortellini trafiły do zapiekania, smakowo naprawę dobrze, czas przygotowania to ok 30 min ,czyli taki obiad na szybko. Jeśli jednak jest w domu mężczyzna wielbiący mięso ponad wszystko, lepiej zaserwować mu to coś na kolacje.

Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z serowym nadzieniem
  • średnia cebula
  • ok 2 łyżki szpinaku ( na brykiet pzrełożone to ok 3 brykieciki szpinakowe) 
  • troche sera feta ( 1/3 op  to zupełnie wystarczy)
  • ser gouda ok 15 dag (lub każdy inny który lubicie)
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano
  • sól, pieprz

Tortellini gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, ok 5 min. Po tym czasie wyciągamy, przecedzamy na sicie- powinny być al dente. Na oleju przysmażamy cebuli czosnek drobno posiekane, maja zmięknąć, dolewamy pomidory w puszce ( jeśli są całe rozgniatamy je widelcem , jeśli w kawałkach to same się rozpadną). Pod koniec, gdy wyparuje nadmiar wody, dorzucamy szpinak wcześniej rozmrożony,  przyprawiamy tymiankiem ( roztarty w dłoniach), oregano i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rzucamy w pierwszej kolejności tortellini, podlewamy powstałym sosem, posypujemy startym żółtym serem, na górze rozkruszamy fetę. Zapiekamy ok 15 min w temp 180 stopniach C.


m

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz