6 stycznia 2014

Ostry cheddar z jabłkami, rodzynkami i orzechami

Doskonała przystawka, w której dominuje słodycz i kremowo-orzechowy posmak cheddara 


Składniki:
  • ok 8 plastrów sera cheddar
  • 2 winne jabłka ( w moim wypadku Rubiny)
  • 1/2 szkanki cukru
  • 1/3 szkalnki rodzynek
  • 1/4 posiekanych orzechów włoskich ( kilka połówek zostawiamy do ozdoby)
  • 2 łyżki octu jabłkowego


W małym rondlu łączymy wszystkie składniki oprócz sera. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co chwile. Na talerzu układamy naprzemiennie masa z rondelka, plaster sera, masa z rondelka, plaster sera itd... Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami, ja użyłam maszynki do mielenia orzechów.
Przystaweczka warta grzechu!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz