10 stycznia 2024

Ciasteczka jabłkowe jak z Maca.

 Ciasteczka jabłkowe jak z Maca.


Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 łyżka masła
  • 4 średnie jabłka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • szczypta cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na maśle z cukrem. Dodajemy też cynamon do smaku. Gdy jabłka zmiękną, to ich część ugniatamy widelcem, część zostawiamy w kostce, jeśli są za suche dolewamy troszkę wody. Ma powstać mus jabłkowy z kawałkami owoców. Studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki i odstawiamy na 10 min. Dzielimy je na 12 prostokątów (na pół ,a później każdą połówkę na 6). Na środek jednego prostokąta wykładamy zimny musi przykrywamy drugim, brzegi porządnie sklejamy widelcem.
Tak przygotowane sakiewki wrzucamy na gorący głęboki olej - wyjdą jak ciastka z Maca. Jeśli wyłożymy je na papier do pieczenia i włożymy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni C, na ok 10 -12 min wyjdą jak na zdjęciu i będą trochę mniej kaloryczne. Najlepiej smakują na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz