10 stycznia 2024

Ciastka maślane z kajmakiem i kokosem.

 

 Została mi połowa puszki z kajmakiem. By nie marnować zrobiłam ciasteczka do kawy.




Składniki:

  • 3/4 zimnego masła ( 180 g)
  • ok 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • esencji waniliowej kilka kropel
  • mąki ok 350 gr ( ok 2 szklanki z górką)
  • trochę kokosu do obtoczenia
  • pół puszki kajmaku


Wszystko razem zagniatamy, staramy się to robić szybko by nie nagrzać niepotrzebnie masła. Rozwałkowujemy na ok 4mm ciasto. Ja to robię między dwoma papierami do pieczenia. Wycinamy kształt, który nam pasuje, wykładamy je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 180 stopni C na ok 12 min (z tej ilości powinno wyjść ok 20 gotowych ciasteczek). Mają się tylko lekko przyrumienić. Kajmak wkładamy na chwilę do ciepłej wody, gdy zrobi się luźniejszy wkładamy do rękawa i wyciskamy na środek ciastka i przykrywamy drugim. Wystające łączenie obtaczamy w kokosie. Warto przechowywać w szczelnym pojemniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz