11 stycznia 2024

Rolada mięsna z mieszanką chińską.

 

Dzisiaj mam do zaproponowania takiego dziwoląga kulinarnego, ale zaskakująco dobrego. Blaszka 24x24.

Składniki:

  • 1 paczka mieszanki chińskiej
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki sosu srilacha
  • 3-4 duże jajka
  • 3-4 plastry dowolnego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra suszona liście szczypta

Mieszankę chińską rozmrażamy i odsączamy na sicie. Jajka wbijamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowy, imbirem, kolendrą i wrzucamy mieszankę warzyw. Mieszamy wszystko. Masę ugniatamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni c ok 20-25 min. Mięso kurczaka kroimy na drobno, doprawiamy solą i srilachą. Wyjmujemy spód z pieca i układamy na niego mięso, zawijamy w roladę i pieczemy kolejne 20 minut. W połowie pieczenia można na górę wyłożyć plastry sera lub posypać startym. Rolada dobrze smakuje na ciepło, ale również na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz