9 stycznia 2024

Sycylijskie ciasto odwrócone z pomarańczami

 


Składniki:

szklanka ma zawsze 250 ml

Kandyzowane pomarańcze:

  • 2 średnie pomarańcze dobrej jakości
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta kardamonu mielonego

Ciasto:

  • 2 średnie pomarańcze
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 3/4 szklanki mąki 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek jogurtu gęstego np. greckiego
  • esencja waniliowa -kilka kropel

Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową!

Pomarańcze sparzamy gorącą wodą i najlepiej na mandolinie bardzo cienko kroimy w plasterki (tak ok 4 mm).

Na grubą patelnie wylewamy wodę, dosypujemy cukier i na średnim ogniu podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści rozkładamy pomarańczowe plasterki, wszystko musi być zanurzone, doprawiamy kardamonem. Pomarańcze muszą zmięknąć i ma powstać gęsty syrop. Trzeba uważać by nie spalić syropu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż będą puszyste i jasne. Dolewamy do masy jajecznej powoli olej, łączymy. Dodajemy do masy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dolewamy jogurt i esencje. Pomarańcze dokładnie obieramy, tak by były same cząstki pomarańczy, bez żyłek i skórek, następnie blendujemy na gładko i dokładamy do masy jajecznej. Ponownie wszystko łączymy.


Formę najlepiej silikonową ( 22cm ) z całym dnem wylepiamy pomarańczami w syropie ( syropu nie wyrzucamy bo się przyda). Ma być wylepiony spód i boki.

Jeśli mamy tradycyjną tortownice 22 cm, wykładamy najpierw papierem do pieczenia spód i brzegi, dopiero później pomarańcze ( w czasie pieczenia będzie trzeba pod formę podłożyć blachę, gdyby kapał syrop). Na pomarańcze wylewamy masę. Wkładamy ciasto do rozgrzanego pieca do 175 stopni C na ok 45 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy się dopiekło. Urośnie na pewno z górka, którą należy wyrównać do bachy i dopiero wtedy odwrócić ciasto na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz