1 marca 2013

Cebulak drożdżowy

Składniki:

ciasto:
pół kg mąki
5 dag drożdży
szklanka  ciepłego mleka
łyżka oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru

ok 2 kg cebuli
śmietana 18 % ok 2-3 łyżki
1 jajko surowe
gałka muszkatołowa
sól
vegeta
pieprz


Ciasto:

Drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku dodajemy sól i cukier i szklankę mąki, wszystko ze sobą łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy łyżkę oliwy i resztę mąki, wyrabiamy, ciasto układamy w wysmarowanej olejem blaszce (duża), nakłuwamy widelcem.

Farsz

Cebule ciekamy w pół talarki i dusimy w wodzie i odrobinie oleju do miękkości ( nie może się przypalić), gdy cała woda odparuje ,a cebula zmięknie i trochę ostygnie wbijamy całe surowe jajko , pod wpływem temp. się zetnie, dodajemy kolejno śmietanę 18% i doprawiamy gałką solą i pieprzem.Farsz powinien być pikantny.Wylewamy cebule na surowe ciasto i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min ( cebul powinna się na wierzchu lekko zarumienić).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz