Szybkie, na pewno kaloryczne, ale bardzo dobre.
Przepis powstał z modyfikacji, pierwotnie piersi miały być zapiekane z porami- ta wersja nie smakuje mojej rodzinie, tak jak ta z brokułami.Jednak by wyrobić sobie zdanie warto spróbować dwóch wersji.
Składniki:
1 podwójna duża pierś z kurczaka
brokuły ( jeśli mrożone to całe opakowanie, świeży jeden większy brokuł)
3-4 łyżki majonezu ( w zależności od wielkości piersi)
szczypta soli lub vegety
szczypta pieprzu
Brokuła świeżego hartujemy w gorącej wodzie ( zanurzamy na ok 5 min i przelewamy zimną wodą), z mrożonym jest łatwiej bo zostawiamy go do odmrożenia. W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kolejno różyczki brokuła, na nie wcześniej oprószone solą i pieprzem piersi, a wierzch piersi smarujemy majonezem (oczywiście można stworzyć wersje light tego dania, mieszając niewielką ilość majonezu z gęstym jogurtem, jednak efekt i smak nie będą już takie same). Wstawiamy do pieca na ok 1h w 180 stopniach.Cały majonez powinien stać się przeźroczysty i przeniknąć przez piersi do brokułów.
Jeśli będzie wersja z porami to należy dwie średnie pory drobno posiekać w talarki i sparzyć wrzątkiem, następnie układa się tak jak w wersji z brokułami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz