1 marca 2013

Kwaśnica

Królowa zup




Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wędzonych żeberek( lub wędzonych kości)
0,5 kg kiełbasy

1 średnia marchewka
1 duża cebula

15 dag boczku wędzonego lub chudego wędzonego podgardla
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie ok. 4 ziarna , pieprz, sól, szczypta majeranku i kminku
 

Wykonanie:







Do dużego naczynia dajemy kości wędzone lub żeberka, marchewkę, liść laurowy i ziele.W tym samym czasie podsmażamy na patelni boczek( podgardle) z cebulą pokrojona w kostkę. Kroimy kiełbasę i również dorzucamy do wywaru ( jak ktoś lubi całą kiełbasę w zupie to nie musi kroić). Wrzucamy wszystko z patelni do wywaru po ok 40 min dorzucamy kapustę wcześniej pokrojoną.Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty.Na koniec doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, kminkiem, oraz vegetą. Zupę podaje sie z kiełbasa, żeberkami oraz z chlebem.

 .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz