22 marca 2023

Burgery z ciecierzycy

 




Składniki:

  • 1 ciecierzyca w zalewie ze słoika (wody nie wylewamy bo to aquafaba, przyda się do majonezu)
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki ajwaru
  • pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej ( ja dałam węgierską), jeśli nie macie to pół czerwonej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • 5 suszonych pomidorów (mogą być te z zalewy dobrze odciśnięte)
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • kostka fety (favita się nie na da, będzie za słona i za miękka)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cieciorkę dobrze odsączamy, tak samo jak fetę i pomidory suszone. Dzielimy cieciorkę na pół i jedną część rozdrabniamy by były większe kawałki, drugą część łączymy z solą, jajkami surowymi, pastą paprykową i ajwarem, czosnek i blendujemy na masę. Dorzucamy do masy grubiej roztartą cieciorkę, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej, rozkruszoną fetę i pokrojone drobno pomidory. Cebulę drobno kroimy i również dorzucamy. Przed smażeniem dobrze jest masę schłodzić, by się nie rozpadała przy smażeniu. Formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy i smażymy do zarumienienia( jak kotlety mielone).Doskonale smakują w formie burgerów z kawałkami awokado i kiełkami rzodkiewki. Można dodać ketchup do burgera lub wege majonez.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz