22 marca 2023

Bakłażan zapiekany. Zapiekanka bakłażanowa.

 

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • pomidory całe z puszki
  • pół papryki słodkiej
  • pół szklanki parmezanu
  • kilka listków bazyli
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • łyżka oliwy z oliwek

Bakłażany myjemy, tniemy na plastry , każdą stronę oprószamy solą i czekamy aż warzywa puszcza gorycz ok 15 min. Po tym czasie myjemy bakłażana i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w większą kostkę.

Cebulę i czosnek drobno kroimy podsmażamy do miękkości na maśle. Gdy będzie cebula lekko rumiana dorzucamy bakłażana i dusimy do jego zarumienienia, dokładamy też drobno pokrojoną paprykę czerwoną. Pomidory w całości dorzucamy do warzyw ( zostawiamy tylko „wodę” z pomidorów), dość obficie dosalamy, pieprzymy, dajemy szczyptę tymianku i łyżeczkę mąki , dusimy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy z puszki i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Rozkładamy połowę warzyw przykrywamy plastrami mozzarelli i obsypujemy parmezanem i kolejna warstwa taka sama, kończymy parmezanem. Pieczemy w temp 180 stopni ok 25 min do zarumienienia sera.

Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz