- 2 średnie bakłażany
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli
- pomidory całe z puszki
- pół papryki słodkiej
- pół szklanki parmezanu
- kilka listków bazyli
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka mąki
- łyżka oliwy z oliwek
Bakłażany myjemy, tniemy na plastry , każdą stronę oprószamy solą i czekamy aż warzywa puszcza gorycz ok 15 min. Po tym czasie myjemy bakłażana i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w większą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno kroimy podsmażamy do miękkości na maśle. Gdy będzie cebula lekko rumiana dorzucamy bakłażana i dusimy do jego zarumienienia, dokładamy też drobno pokrojoną paprykę czerwoną. Pomidory w całości dorzucamy do warzyw ( zostawiamy tylko „wodę” z pomidorów), dość obficie dosalamy, pieprzymy, dajemy szczyptę tymianku i łyżeczkę mąki , dusimy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy z puszki i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Rozkładamy połowę warzyw przykrywamy plastrami mozzarelli i obsypujemy parmezanem i kolejna warstwa taka sama, kończymy parmezanem. Pieczemy w temp 180 stopni ok 25 min do zarumienienia sera.
Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz