22 marca 2023

Porowa z chipsem z boczku

 

Składniki:
  • 1 duża pora lub 2 małe
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta czerwonej papryki
  • śmietana 30% do ozdoby
  • plastrerki boczku
  • groszek ptysiowy
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy warzywa się lekko przyrumienią i zmiękną, dorzucamy do nich pora pokrojonego w cienkie plasterli. Dalej obsmażamy ok 5 min. Zalewamy warzywa bulionem  gotujemy  ok 15 min i całość blendujemy. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dolać wody do ulubionej konsystencji. Doprawiamy i gotujemy kolejne 10 min. Gdy zupa jest gotowa , na patelni pzryrumieniamy plasterki boczku. Na talerzu zupe ozdabiamy kleksem śmietany, plastrem boczku i kilkoma kilkami groszku ptysiowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz