Składniki:
- 1 duża pora lub 2 małe
- 2 l bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- szczypta czerwonej papryki
- śmietana 30% do ozdoby
- plastrerki boczku
- groszek ptysiowy
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy warzywa się lekko przyrumienią i zmiękną, dorzucamy do nich pora pokrojonego w cienkie plasterli. Dalej obsmażamy ok 5 min. Zalewamy warzywa bulionem gotujemy ok 15 min i całość blendujemy. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dolać wody do ulubionej konsystencji. Doprawiamy i gotujemy kolejne 10 min. Gdy zupa jest gotowa , na patelni pzryrumieniamy plasterki boczku. Na talerzu zupe ozdabiamy kleksem śmietany, plastrem boczku i kilkoma kilkami groszku ptysiowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz