22 marca 2023

Ciasto jajko sadzone de lux

Ciasto znam w wersji podstawowej. De  lux to wersja z masa galaretkowa, która fajnie uzupełnia to ciasto. Jajko sadzone jest lekkie, dobzre wygląda i dobzre smakuje.



Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka L
  • 160g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g cukru
  • 40g oleju
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu aż piana z białek wędzie lśniąca i śnieżnobiała, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy żółtka delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy przesianą mąkę i proszek mieszamy. Dno kwadratowej formy (24x24) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę biszkoptową i zrzucamy z 20 cm na blat. Pieczemy w 170 stopniach C ok 20-25 min do suchego patyka.

Masa :

  • 1 mascarpone 250 ml
  • 100ml śmietany 36 % lub 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • łyżka cukru pudru

Schłodzone mascarpone ubijamy z zimną śmietana i cukrem pudrem. Galaretkę zalewamy 300 gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć. Gdy tak się stanie dolewamy do masy śmietanowej i szybko miksujemy by się grudy nie zrobiły.

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki przeźroczyste w moim wypadku winogronowe
  • 1 puszka brzoskwini w syropie ( brzoskwinie dobzre odcedzamy)

Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z pieca, zrzucamy z 20 cm i studzimy dalej przy otwartym piekarniku. Kroimy na pół. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy, na to drugi blat, kolejna warstwa kremu (1/3), układamy połówki brzoskwini, zalewamy stężałą galaretką. Całość można ozdobić posypką zieloną lub startą skórką z limonki.









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz