- 4 jajka L
- 160g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g cukru
- 40g oleju
- esencja waniliowa
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu aż piana z białek wędzie lśniąca i śnieżnobiała, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy żółtka delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy przesianą mąkę i proszek mieszamy. Dno kwadratowej formy (24x24) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę biszkoptową i zrzucamy z 20 cm na blat. Pieczemy w 170 stopniach C ok 20-25 min do suchego patyka.
Masa :
- 1 mascarpone 250 ml
- 100ml śmietany 36 % lub 30%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- łyżka cukru pudru
Schłodzone mascarpone ubijamy z zimną śmietana i cukrem pudrem. Galaretkę zalewamy 300 gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć. Gdy tak się stanie dolewamy do masy śmietanowej i szybko miksujemy by się grudy nie zrobiły.
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki przeźroczyste w moim wypadku winogronowe
- 1 puszka brzoskwini w syropie ( brzoskwinie dobzre odcedzamy)
Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z pieca, zrzucamy z 20 cm i studzimy dalej przy otwartym piekarniku. Kroimy na pół. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy, na to drugi blat, kolejna warstwa kremu (1/3), układamy połówki brzoskwini, zalewamy stężałą galaretką. Całość można ozdobić posypką zieloną lub startą skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz