Ważne! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 113g masła
- 113g mąki pszennej
- 57g maki migdałowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g owoców kandyzowanych
- 300g rodzynek ( moczymy w gorącej wodzie ok 15 min)
- 3 jajka + 1 białko
- szczypta cynamonu
- 113g cukru muscavado (zamieniłam na cukier kokosowy)
- 2 opakowania gotowego marcepanu
Mąki z proszkiem do pieczenia i solą mieszamy razem. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Jajka i białko dodajemy partiami, by nie zważyć masy maślanej. Do masy wrzucamy przesiane mąki, owoce kandyzowane i rodzynki, cynamon. Dno formy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temp 170 stopni C. Pieczemy 45 -50 min do suchego patyka. Studzimy ciasto. Marcepan wałkujemy na grubość 0,5 cm i rozkładamy wycięte kółko na ciasto , na brzegach palcem robimy falbanę. Marcepan który został wykorzystujemy do ozdoby, w formie kulek. Wierzch marcepanu opalamy palnikiem. Ciasto można długo przechowywać, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Przypomina w smaku nasz keks.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz