Ptyś z sałatką z selera konserwowego
Składniki na ok 6 ptysi większych:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 60g masła lub margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
Masło z mlekiem i solą podgrzewamy do rozpuszczenia. Wrzucamy zdecydowanie naraz mąkę, mieszamy do momentu ,aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od rondla. Do ciepłej masy (nie gorącej) wrzucamy jajka i miksujemy na gładko. Tylką rozetową wciskamy masę na papier do pieczenia lub specjalną matę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 15 min i później obniżamy do 160 stopni i pieczemy 20 min. Po wystudzeniu ptysi, kroimy je wzdłuż jak kanapkę.
Sałatka:
- 1 słoik selera konserwowego
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- ok 6 większych główek rzodkiewki
- 150g sera żółtego
- 3 jajka na twardo
- 150g szynki konserwowej
- majonez
- sól, pieprz
Seler odcedzamy, rzodkiewki, ser, szynkę kroimy w drobną kostkę, jajka równie drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy ok 2 łyżki majonezu, solimy i pieprzymy do smaku.
Na każdego ptysia nakładamy łyżkę kopiatą sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz