22 marca 2023

Ptyś z sałatką z selera konserwowego


Ptyś z sałatką z selera konserwowego

Składniki na ok 6 ptysi większych:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masło z mlekiem i solą podgrzewamy do rozpuszczenia. Wrzucamy zdecydowanie naraz mąkę, mieszamy do momentu ,aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od rondla. Do ciepłej masy (nie gorącej) wrzucamy jajka i miksujemy na gładko. Tylką rozetową wciskamy masę na papier do pieczenia lub specjalną matę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 15 min i później obniżamy do 160 stopni i pieczemy 20 min. Po wystudzeniu ptysi, kroimy je wzdłuż jak kanapkę.


Sałatka:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • ok 6 większych główek rzodkiewki
  • 150g sera żółtego
  • 3 jajka na twardo
  • 150g szynki konserwowej
  • majonez
  • sól, pieprz

Seler odcedzamy, rzodkiewki, ser, szynkę kroimy w drobną kostkę, jajka równie drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy ok 2 łyżki majonezu, solimy i pieprzymy do smaku.

Na każdego ptysia nakładamy łyżkę kopiatą sałatki.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz