28 grudnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie

Przepis pochodzi ze strony Pani Ewy Wachowicz. Przeraziła mnie jednak ilość jaj w tym przepisie, dlatego  zmieniłam go na swój użytek. Nie wpływa to jednak na smak sernika, jak również struktura jest zachowana. Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe to najlepiej przygotować go dzień wcześniej,  podzielić na pół, zawinąć w folie spożywczą i dać do zamrażalki. Ułatwi nam to prace później.
Jako, że jestem miłośniczką mokrych serników, ten sernik zagości u mnie już na dobre.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła ( margaryna też może być -tylko dobra)
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18% 

Mąkę proszek i kakao przesiewamy do dużej miski, masło wkrajmy do środka, a cukier, cukier waniliowy i jaja mieszamy mikserem i również dolewamy do miski. Wszystko łączymi, wyrabiamy i dzielimy na pół.
Jedną częścią ciasta wyściełamy tortownicę ok 25 cm ( w dużej blaszce też będzie dobrze, najlepiej sam spód wyłożyć papierem do pieczenia).


Masa:
  • 1kg sera do serników
  • 6 jajek oraz 2 białka pozostałe z ciasta czekoladowego
  • 15 dag masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • skórka otarta z pomarańczy
Wszystko łączymy ze sobą.Ser, jaja, cukry i na końcu produkty w proszku.
Wylewamy masę na wcześniej przygotowaną część ciasta, na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą część ciasta ( gdy posiedzi w zamrażalce będzie łatwiej zetrzeć).
Pieczemy w temp 200 topni C przez 1 h. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz