- 1 kg buraków
- czosnek
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- grzyby suszone ( do farszu i do barszczu)
- sok z cytryny lub ocet
- cukier
- pieprz
- sól
Grzyby zalewamy zimna wodą i odstawiamy na kilka godzin, później w tej samej wodzie gotujemy grzyby.
Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach.Zalewamy wodą i dodajemy liść, ziele i pokrojoną cebule. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy przypawy i cebula, a wlewamy odcedzony wywar grzybowy + kilka grzybów.Gotujemy przez chwile, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Uszka
- ugotowne grzyby
- cebula
- bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz
- 1 kg mąki ( z takie ilości wychodzi ok 200 uszek-wszystko jet tez zależne od wielkości kieliszka i grubości ciasta)
- szklanka wody mineralnej
Pozostałe grzyby drobno kroimy i dorzucamy do wcześniej zeszklonej na maśle cebuli. Całość podsypujemy odrobiną bułki tartej i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki i szklanki wody wyrabiamy ciasto, wałkujemy w miare cienko.wycinamy z małego kieliszka kółko , nakładamy farsz i najpierw lepimy jak pieroga, póżniej zawijamy uszko na palcu.
Wersji na ciasto do uszek jest dużo: z jajkiem, z ciepłą wodą, moje ciasto wychodzi bardzo sprężyste i średnio miękkie. Nie ma nic gorszego niż grube i twarde ciasto na uszka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz