23 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z uszkami

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • czosnek
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • grzyby suszone ( do farszu i do barszczu)
  • sok z cytryny lub ocet
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Grzyby zalewamy zimna wodą i odstawiamy na kilka godzin, później w tej samej wodzie gotujemy grzyby.
Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach.Zalewamy wodą i dodajemy liść, ziele i pokrojoną cebule. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy przypawy i cebula, a wlewamy odcedzony wywar grzybowy + kilka grzybów.Gotujemy przez chwile, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Uszka

  • ugotowne grzyby
  • cebula
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg mąki ( z  takie ilości wychodzi ok 200 uszek-wszystko jet tez zależne od wielkości kieliszka i grubości ciasta)
  • szklanka wody mineralnej

Pozostałe grzyby drobno kroimy i dorzucamy do wcześniej zeszklonej na maśle cebuli. Całość podsypujemy odrobiną bułki tartej i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki i szklanki wody wyrabiamy ciasto, wałkujemy w miare cienko.wycinamy z małego kieliszka kółko , nakładamy farsz i najpierw lepimy jak pieroga, póżniej zawijamy uszko na palcu.
Wersji na ciasto do uszek jest dużo: z jajkiem, z ciepłą wodą, moje ciasto wychodzi bardzo sprężyste i  średnio miękkie. Nie ma nic gorszego niż grube i twarde ciasto na uszka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz