23 grudnia 2013

Szynka peklowana pieczona

Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wypadałoby dodać kilka przepisów na świąteczne dania, niestety z czasem jest krucho, dlatego przepisów tylko kilka.

Szynka pieczona peklowana, coraz częściej skłaniam się przy swojskiej produkcji wędlin, stąd pomysł na własną szynkę.
Jedynym składnikiem konserwującym w tej wędlinie będzie sól do peklowania.

Składniki:
  • 2 kg mięsa od szynki ( najlepiej tzw kulka- mięso ma zbliżony kształt do naszej szynki)
  • sól do peklowania ok 5 łyżek
  • woda ok 2 litry
  • czosnek ok 8 ząbków
  • ok 3 liści laurowych
  • ziele angielskie 6 szt

Do garnka, najlepiej glinianego ,wlewamy 2 l przegotowanej wody, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Mięso zawiązujemy sznurkiem lub mocna nitką( najlepiej biała by nie barwiła mięsa)i odstawiamy mięso na co ok 36 h

Składniki do doprawienia:
  • papryka słodka
  • majeranek
  • papryka wędzona
  • troche wegety
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • może być również przyprawa do dziczyzny

Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszamy i wkładamy do rękawa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C niecałą godzinę. Przed samym końcem rozcinamy rękaw, by szynka nabrała rumieńców i pozastawiamy jeszcze na 10 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz