Szynka pieczona peklowana, coraz częściej skłaniam się przy swojskiej produkcji wędlin, stąd pomysł na własną szynkę.
Jedynym składnikiem konserwującym w tej wędlinie będzie sól do peklowania.
Składniki:
- 2 kg mięsa od szynki ( najlepiej tzw kulka- mięso ma zbliżony kształt do naszej szynki)
- sól do peklowania ok 5 łyżek
- woda ok 2 litry
- czosnek ok 8 ząbków
- ok 3 liści laurowych
- ziele angielskie 6 szt
Do garnka, najlepiej glinianego ,wlewamy 2 l przegotowanej wody, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Mięso zawiązujemy sznurkiem lub mocna nitką( najlepiej biała by nie barwiła mięsa)i odstawiamy mięso na co ok 36 h
Składniki do doprawienia:
- papryka słodka
- majeranek
- papryka wędzona
- troche wegety
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- może być również przyprawa do dziczyzny
Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszamy i wkładamy do rękawa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C niecałą godzinę. Przed samym końcem rozcinamy rękaw, by szynka nabrała rumieńców i pozastawiamy jeszcze na 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz