Bardzo chrupiące, mocno aromatyczne i fajne zamiast ziemniaków. Męska część się trochę na początku krzywiła, ale jednak zostały zjedzone.
Składniki:
- ok 4 duże marchewki
- ok 2 duże pietruszki korzeń
- miód lub syrop klonowy 2 łyżki
- tymianek suszony
- sól selerowa
- pieprz
- czosnek granulowany lub suszony
- sos worcestershire 2 łyżki
- olej do smażenia
Na brytfankę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia, wrzucamy pokrojone w słupki warzywa, można oczywiście tez dodać selera, bataty, buraka wedle uznania. Podlewamy niewielką ilością oliwy, dolewamy syrop klonowy, sos, przyprawy, wszystko mieszamy ze sobą.
Pieczemy w temp 200 stopni ok 25 min. Najlepsze świeże, można podawać z dipami, jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz