24 kwietnia 2022

Frytki z warzyw

 Bardzo chrupiące, mocno aromatyczne i fajne zamiast ziemniaków. Męska część się trochę na początku krzywiła, ale jednak zostały zjedzone.


Składniki:

  • ok 4 duże marchewki
  • ok 2 duże pietruszki korzeń
  • miód lub syrop klonowy 2 łyżki
  • tymianek suszony
  • sól selerowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany lub suszony
  • sos worcestershire 2 łyżki
  • olej do smażenia

Na brytfankę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia, wrzucamy pokrojone w słupki warzywa, można oczywiście tez dodać selera, bataty, buraka wedle uznania. Podlewamy  niewielką ilością oliwy, dolewamy syrop klonowy, sos, przyprawy, wszystko mieszamy ze sobą. 

Pieczemy w temp 200 stopni ok 25 min. Najlepsze świeże, można podawać z dipami, jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz