24 kwietnia 2022

Nutella z jabłek, krem czekoladowy na bazie jabłek

Krem doskonały do naleśników, ale również na kanapkę. Jabłka są wyczuwalne i za pewne nikt tego kremu z nutellą nie pomyli,  jednak jest to alternatywa dla tych co lubią na słodko.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2  budynie czekoladowe ( sypkie będziemy używać)
  • 50g cukru
  • 100g kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1 mleko słodzone w puszce

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W garnku gotujemy je z 200ml wody, aż będą miękkie.  Blendujemy dokładnie. Wsypujemy budynie, cukier, kakao, cynamon  i na koniec mleko skondensowane. Chwile podgotowujemy. Krem można przełożyć do słoików i pasteryzować 20 min, ja pomimo pasteryzacji słoiki trzymam w lodówce wtedy krem jest gęstszy.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz