Pieczywo bardzo sycące, o specyficznym smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20 g świeżyć drożdży lub 10g suszonych drożdży piekarskich
- jedna łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 3/4 szkl mleka ( szklanka 250 ml)
Robimy zaczyn z drożdży , ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Czekamy 15 min, aż popracuje. Do zaczynu dodajemy masło, sól, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 kulek. Przykrywamy ściereczką i zabieramy się za farsz.
Farsz:
- 200g ziemniaków ugotowanych
- 200g sera feta
- 200g tłustego twarogu
- sól, pieprz
Składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy. Powstałą masę dzielimy na 6 kulek. Teraz najtrudniejsza część. Kulki ciasta delikatnie rozklepujemy, wkładamy do środka kulki farszu. Zamykamy ciasto wokół farszu.Teraz rozwałkowujemy powstałą kulkę ciasto-farszową na placek (rozmiar taki jaką mamy patelnie). Najlepiej robić to tak: kulka zrobiona, rozwałkujemy, na patelnie i robimy następną. Pierwszy placek może nie wyjść, ale już następne będą ok- kwestia przyzwyczajenia do konsystencji i formy pieczenia. Patelnie rozgrzewamy z olejem dość mocno, kładziemy placek z jednej strony ok 3 min i z drugiej tyle samo. Upieczony placek smarujemy zimnym masłem- masło będzie się apetycznie rozpuszczać na placku, przykrywamy następnym i tak do końca. Najlepiej smakują świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz