24 kwietnia 2022

Pieczywo Azerskie,


 Pieczywo bardzo sycące, o specyficznym smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g świeżyć drożdży lub 10g suszonych drożdży piekarskich
  • jedna łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3/4 szkl mleka ( szklanka 250 ml)

Robimy zaczyn z drożdży , ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Czekamy 15 min, aż popracuje.  Do zaczynu dodajemy masło, sól, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 kulek. Przykrywamy ściereczką i zabieramy się za farsz.

Farsz:

  • 200g ziemniaków ugotowanych
  • 200g sera feta
  • 200g tłustego twarogu
  • sól, pieprz

 Składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy. Powstałą masę dzielimy na 6 kulek. Teraz najtrudniejsza część. Kulki ciasta delikatnie rozklepujemy, wkładamy do środka kulki farszu. Zamykamy ciasto wokół farszu.Teraz rozwałkowujemy powstałą kulkę ciasto-farszową na placek (rozmiar taki jaką mamy patelnie).  Najlepiej robić to tak: kulka zrobiona, rozwałkujemy, na patelnie i robimy następną. Pierwszy placek może nie wyjść, ale już następne będą ok- kwestia przyzwyczajenia do konsystencji i formy pieczenia. Patelnie rozgrzewamy z olejem dość mocno, kładziemy placek z jednej strony ok 3 min i z drugiej tyle samo. Upieczony placek smarujemy zimnym masłem- masło będzie się apetycznie rozpuszczać na placku, przykrywamy następnym i tak do końca. Najlepiej smakują świeże.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz