Tofu jest przez jednych uwielbiane, inni nie zjedzą je choćby za darmo. By smakowało na pewno ważny jest proces marynowania. Sama podchodziłam do niego jak do jeża, ten przepis gwarantuje, że tofu ma wyraźny smak i chce się do niego wracać.
Składniki na 1 osobę
- Tofu naturalne ( odsączamy na sitku z wody)
- szczypta papryki wędzonej
- łyżka sosu sojowego
- łyżka syropu klonowego
- czosnek suszony
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- imbir w proszku
Umieszczamy pokrojone w 1 cm kostkę tofu w woreczku strunowym , dodajemy resztę przypraw i składników, mieszamy i wkładamy na przynajmniej 3h do lodówki ( ja robię dzień wcześniej).
Na drugi dzień wylewamy wszystko na patelni i smażymy w połowie smażenia, można dodać drobno pokrojoną cebulkę. Najlepiej podawać z ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz