Ogórkowa z takich słoików jest arcy pyszna.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- pęczek koperku
- korzeń chrzanu
- czosnek
- kilka ziarenek gorczycy
Ogórki gruntowe dobrze myjemy, można je nawet sparzyć gorącą wodą. Ścieramy je na grubych oczkach i solimy. Czekamy, aż puszczą wodę. Koperek drobno siekamy i mieszamy z ogórkami ( nie wylewamy wody). Tak przygotowane ogórki przekładamy do czystych słoiczków do wysokości 3/4 słoika. Resztę wypełniamy sokiem z ogórków, a do każdego słoiczka dajemy ząbek obranego czosnku, kilka ziarenek gorcycy i kawałeczek chrzanu. Zakręcamy i odstawiamy do kiszenia. Nic się nie zepsuje, a ogórek się na pewno ukisi. Z tej porcji wychodzi ok 6-7 słoiczków po dżemie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz