24 kwietnia 2022

Kominy imprezowe, zapiekanka inaczej

Kominy imprezowe to wariacja na temat zapiekanek. Zapiekanki są pyszne, nic mnie jednak tak nie denerwuje jak przy jedzeniu coś z nich spada, tym bardzie przy znajomych. Dlatego te kominy doskonale sprawdzają się na imprezy. Człowiek się nie ubrudzi i łatwo ugryźć. Celowo nie piszę ilości, bo każdy dopasuje do siebie.

 

Składniki:
  • bagietka
  • cebula
  • ser żółty
  • szczypiorek świeży
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
 
Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na maśle lub oleju. Gdy już puszczą wodę i lekko się będą rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebule i smażymy do miękkości. Mają zmięknąć i się przyrumienić, a nie spalić. Przestygłe pieczarki i cebulę mieszamy ze startym na grubych oczkach serem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę kroimy na ok 6 cm kawałki. Środek ugniatamy i wkładamy powstały farsz, wierzch posypujemy szczypiorkiem.  Pieczemy na sztorc do przyrumienienia bagietki i sera. W temp 180 stopni ok 15-20 min.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz