Kominy imprezowe to wariacja na temat zapiekanek. Zapiekanki są pyszne, nic mnie jednak tak nie denerwuje jak przy jedzeniu coś z nich spada, tym bardzie przy znajomych. Dlatego te kominy doskonale sprawdzają się na imprezy. Człowiek się nie ubrudzi i łatwo ugryźć. Celowo nie piszę ilości, bo każdy dopasuje do siebie.
Składniki:
- bagietka
- cebula
- ser żółty
- szczypiorek świeży
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na maśle lub oleju. Gdy już puszczą wodę i lekko się będą rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebule i smażymy do miękkości. Mają zmięknąć i się przyrumienić, a nie spalić. Przestygłe pieczarki i cebulę mieszamy ze startym na grubych oczkach serem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę kroimy na ok 6 cm kawałki. Środek ugniatamy i wkładamy powstały farsz, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy na sztorc do przyrumienienia bagietki i sera. W temp 180 stopni ok 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz