24 kwietnia 2022

Kotlety z nóg kurczaka z parmezanem



To wcale nie muszą być luzowane nogi, można taką panierkę zrobić również na filecie i na schabowym. Noga ma specyficzny smak, który współgra z parmezanem.


Składniki:

  •  4 szt mięsa do opanierowania: noga luzowana z kurczaka, pierś z kurczaka lub schab. 
  • 1 jajko
  • starty parmezan
  • bułka tarta 
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • papryka ostra

 

Mięso ubijamy lekko tłuczkiem. Jajko rozmącić z niedużą ilością mleka, wsypać przyprawy według swoich upodobań. Na osobny talerz wysypać parmezan tarty i bułkę tarta w proporcjach 1:1. Mieso moczym w jajku, a później w meszaninie bułko-serowej. Smażymy na  rozgrzanym tłuszczy na złoto  obu stron. Doskonale takie miesko komponuje sie z frytkami z warzyw.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz