15 września 2022

Pancake z ricottą i cytryną

 


Składniki:


  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki z cytryny


Suche składniki łączymy w jednej misce, w drugiej łączymy jaja z ricottą i dodajemy pozostałe składniki mokre. W suchych składnikach robimy dołek i wlewamy mokre, mieszamy wszystko ze sobą delikatnie. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni nakładając 3 łyżki masy. Smażymy na złoto z każdej strony. Polewamy miodem lub syropem klonowym.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz