13 września 2022

Ziemniaczane placki z gofrownicy

 Jest to sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostają z obiadu. Można traktować te placki również, jako wariacje na temat moskoli.


Składniki:


  • 4 szklanki zimnego puree ziemniaczanego
  • 3 łyżki cebuli drobno posiekanej
  • 3 łyżki papryki czerwonej drobno posiekanej
  • 1/3 szklanki startego oscypka wędzonego
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego


Gofrownice dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Puree łączymy ze wszystkimi składnikami. Każdy placek obtaczamy w mące i smażymy w gofrownicy. Może podawać jako samoistne danie, ale również jako dodatek obiadowy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz