13 września 2022

Podudzie z kurczaka w plasterkach surowego boczku z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką

 



Składniki:

  • podudzia kurczaka bez kości i skóry
  • boczek w plastrach surowy
  • ser żółty w kostce
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól, pieprz do smaku
  • fasolka szparagowa zielona
  • ziemniaki


Udźce ubijamy tłuczkiem, doprawiamy: solą, pieprzem, papryką, czosnkiem granulowanym. Rolujemy je z podłużną kostką sera, zawijamy jak krokieta i dodatkowo szczelnie obijamy boczkiem surowym. Na jeden udziec przypadają 2 plastry boczku. Opiekamy na patelni na oleju, ok 3 min z każdej strony. Skórkę ziemniaków szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy ok 10 min. wyciągamy z wody, studzimy. W brytfance układamy podsmażone udźce, pokrojone w ząbki ziemniaki ze skórką i fasolkę, podlewamy tłuszczem z podpiekania mięsa. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni, co jakiś czas podlewamy mięso sosem, który się wytworzy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz