13 września 2022

Pikantny chleb z brzoskwiniami.

Chleb smakuje słodkawo i wyraźnie czuć przyprawy.




Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 masło
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 ziela angielskiego zmielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 świeże brzoskwinie ze skórką

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy po 1 jajku i za każdym razem dokładnie mieszamy. Do masy dokładamy przyprawy, przesianą mąkę i maślankę. Mieszamy i wylewamy do formy. Na wierzch układamy brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki. Wierzch posypujmy cukrem brązowym. 

Pieczemy w 190 stopniach C ok 55 min.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz