15 września 2022

Bulgur po turecku, bulgur pilav

 


Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżki pasty paprykowe
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczyptę roztartego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra szczypta
  • 1 łyżeczka melasy z granatów
  • szczypta oregano
  • łyżeczka posiekanej pietruszki


Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przepłukany bulgur i przyprawy, podlewamy bulionem. Zagotowujemy ok 6-7 min. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 min pod przykryciem. Można podawać z kurczakiem, koftą lub jako przystawkę na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz