13 września 2022

Przystawka z ricotty i brzoskwini

Bardzo dobra przystawka, wszystkie smaki się doskonale przenikają. Takie kanapeczki, to ja mogę jeść codziennie.



Składniki :

  • mała weka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 3 brzoskwinie
  • 200g ricotty
  • 2 plasterki cieniutkie boczku surowego
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
  • listki bazylii


Wekę kroimy na kanapeczki. Każdą smarujemy oliwą z dwóch stron i obsmażamy na patelni grillowej. Ricottę mieszamy z miodem i smarujemy powstałą masą pieczywo. Na to kroimy w cienkie plasterki brzoskwinie, układamy na serze. Boczek przesmażamy na suchej patelni , odsączamy nadmiar na ręczniku papierowym. Boczkowy chips drobno siekamy i posypujemy po wierzchu brzoskwini. Polewamy po wierzchu octem balsamicznym i dekorujemy świeżą bazylią.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz