6 marca 2023

Babeczki waniliowe z karmelem i masa z białej czekolady

 

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • esencja waniliowa

Susze składniki mieszamy razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, gdy białka będą białe i lśniące dorzucamy żółtka i wanilie, delikatnie mieszając. Suche, przesiane składniki dosypujemy w partiach na przemiennie z maślanką, na koniec olej. Ciasto ma być gęstawe. Wkładamy porcje ciasta (2/3 wysokości foremki) do wysmarowanych olejem, form na muffinki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C ok 20 min, wyciągamy i studzimy.

Karmel :

  • 100g cukru
  • 100ml śmietanki 36%
  • 50 g masła

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier do koloru miedzianego,zmniejszamy ogień do minimum. Dokładamy masło, dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy śmietankę, mieszamy do momentu aż karmel będzie jednolity i lśniący. Studzimy.

W każdej muffinie łyżeczką wydrążamy dziurkę i wyjmujemy trochę ciasta ze środka, a w to miejsce wlewamy ostygły karmel, zatykamy dekielkiem od ciasta.

Krem z białej czekolady:

  • 150g białej czekolady
  • 200ml śmietany 36%

Śmietanę podgrzewamy do pierwszego bulknięcia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy do niej połamaną białą czekoladę, by się rozpuściła. Po ostudzeniu wkładamy na 2h do lodówki. Po tym czasie miksujemy całość na sztywno i można dekorować kremem babki od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz