Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- esencja waniliowa
Susze składniki mieszamy razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, gdy białka będą białe i lśniące dorzucamy żółtka i wanilie, delikatnie mieszając. Suche, przesiane składniki dosypujemy w partiach na przemiennie z maślanką, na koniec olej. Ciasto ma być gęstawe. Wkładamy porcje ciasta (2/3 wysokości foremki) do wysmarowanych olejem, form na muffinki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C ok 20 min, wyciągamy i studzimy.
Karmel :
- 100g cukru
- 100ml śmietanki 36%
- 50 g masła
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier do koloru miedzianego,zmniejszamy ogień do minimum. Dokładamy masło, dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy śmietankę, mieszamy do momentu aż karmel będzie jednolity i lśniący. Studzimy.
W każdej muffinie łyżeczką wydrążamy dziurkę i wyjmujemy trochę ciasta ze środka, a w to miejsce wlewamy ostygły karmel, zatykamy dekielkiem od ciasta.
Krem z białej czekolady:- 150g białej czekolady
- 200ml śmietany 36%
Śmietanę podgrzewamy do pierwszego bulknięcia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy do niej połamaną białą czekoladę, by się rozpuściła. Po ostudzeniu wkładamy na 2h do lodówki. Po tym czasie miksujemy całość na sztywno i można dekorować kremem babki od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz