8 marca 2023

Flaki wołowe po włosku

 

Flaki są zupełnie inne od tych które my znamy, ale również ciekawie smakują i jest to bardziej potrawka, a niżeli zupa. Warte spróbowania.

Składniki:

  • opakowanie flaków wołowych 450-500g
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula czerwona
  • olej z chilli
  • parmezan
  • 2 kieliszki wina białego wytrawnego (50ml kieliszek)
  • 1 puszka pomidorów włoskich w całości
  • 2 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę tłuszczku z boczku lub pancety ( nie jest konieczny)(1cmm na 6cm)
  • garść świeżej mięty lub suszonej


Na oleju z chilli (można zrobić samemu oliwa+ chilli w płatkach), obsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, marchew i seler naciowy. Gdy zmiękną dokładamy drobno pokrojony tłuszcz z boczku. Dorzucamy wypłukane i wstępnie ugotowane flaki ( można kupić już gotowane), dusimy ok 5 min. Dolewamy pomidory w puszce i zalewamy całość bulionem. Dusimy ok 15 min. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy 2 kieliszki białego wina. Dusimy do miękkości flaków pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy miętą i 2 garściami utartego sera parmezan lub grana padano.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz