Flaki są zupełnie inne od tych które my znamy, ale również ciekawie smakują i jest to bardziej potrawka, a niżeli zupa. Warte spróbowania.
Składniki:
- opakowanie flaków wołowych 450-500g
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula czerwona
- olej z chilli
- parmezan
- 2 kieliszki wina białego wytrawnego (50ml kieliszek)
- 1 puszka pomidorów włoskich w całości
- 2 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
- trochę tłuszczku z boczku lub pancety ( nie jest konieczny)(1cmm na 6cm)
- garść świeżej mięty lub suszonej
Na oleju z chilli (można zrobić samemu oliwa+ chilli w płatkach), obsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, marchew i seler naciowy. Gdy zmiękną dokładamy drobno pokrojony tłuszcz z boczku. Dorzucamy wypłukane i wstępnie ugotowane flaki ( można kupić już gotowane), dusimy ok 5 min. Dolewamy pomidory w puszce i zalewamy całość bulionem. Dusimy ok 15 min. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy 2 kieliszki białego wina. Dusimy do miękkości flaków pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy miętą i 2 garściami utartego sera parmezan lub grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz