10 marca 2023

Sernik wiśniowy na ciasteczkach

 


Składniki:

  • 2 1/2 szklanki rozdrobnionych ciastek kawowych
  • 65g masła

  • 600g sera z wiaderka ( temp pokojowa)
  • 115g jogurtu greckiego gęstego
  • 2 stołowe łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250g świeżych lub suszonych wiśni (kilka wiśni zostawiamy do syropu)

Tortownica 20cm. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Masło i rozdrobnione ciastka mieszamy w blenderze. Wykładamy do tortownicy, tworząc wyższe brzegi by ser nie uciekał. Pieczemy w 180 stopniach C 10 min.

Wyjmujemy i studzimy. Jeśli wiśnie są suszone, wrzucamy je na 10 min do gorącej wody, po tym czasie dobrze odsączamy. Ser, cukier, skórkę i sok z cytryny mieszamy razem szpatułką, dodajemy też rozbełtane jajka na przemienie z jogurtem grecki, mąkę i na koniec wiśnie. Dobrze połączoną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Jeśli nie jesteście pewni tortownicy (czy nie cieknie, ) warto uszczelnić ją z zewnątrz dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy 50-60 min w temp 140 stopni C góra dół, na średniej pozycji piekarnika. Studzimy w otwartym pieca po wyłączeniu jeszcze 30 min. Można sernik podlać syropem z wiśni. Garstkę wiśni posypujemy cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy do wyparowania wody. Mnie najbardziej smakuje, gdy sernik jest zimny, a sos wiśniowy ciepły.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz