Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy pod koniec cukier partiami. Masa ma być lśniąca i śnieżnobiała. Dorzucamy żółtka, najlepiej pojedynczo i z każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Mąkę z proszkiem przesiewamy i wsypujemy do jajek, łączymy wszystko szpatułką. Blaszkę z pieca wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią równomiernie biszkopt . Zrzucamy z wysokości 20 cm na blat i do pieca na ok 20-25 min w temp 165 stopni C góra-dół. Gdy się upiecze ponownie zrzucamy z wysokości na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Odrywamy papier do pieczenia, na ścierkę wysypujemy cukier puder i kładziemy biszkopt górną częścią w stronę cukru, zawijamy rulon ze ścierką. Zostawiamy, by się kształt utrwalił.
Masa-dżem kiwki:
- 300g dojrzałych kiwi
- 100g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 g agar agar
- barwnik zielony na patyczku do szaszłyków odrobinka
Obieramy kiwi i drobno kroimy, jeśli środek jest zdrewniały to go wycinamy, zasypujemy cukrem, sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości. pod koniec dosypujemy agar i jeszcze gotujmy ok 5 min. Jeśli barwa kiwi nam zbladnie, można dodać barwnika w proszku, ale dosłownie ociupinkę.
Rozwijamy biszkopt i rozsmarowujemy ostygnięty dżem z kiwi. Zwijamy roladę i posypujemy wierzch cukrem pudrem, na wierzch można ułożyć też plastry kiwi i ozdobić wiórkami białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz