6 marca 2023

Chleb z ziaren

Chleb z ziaren
 

Składniki:
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki chia
  • pół szklanki siemia lnianego
  • 100g wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soli
Namaczamy nasiona chia i siemie w 100g wody ok godziny, jeśli woda się za bardzo wchłonie to można trochę dolać. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dorzucamy jogurt, olej i rozbełtane jajka, na koniec odsączone nasiona chia i siemie. Masę wykładamy do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok 55 min góra-dół w 175 stopniach. Jakby za bardzo wierzch się spiekał, można przykryc folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca musi dobrze ostygnąć. Chleb długo utrzymuje świeżość, pod waunkiem trzymania go w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz