Chleb z ziaren |
- 1 szklanka pestek słonecznika
- pół szklanki pestek dyni
- pół szklanki chia
- pół szklanki siemia lnianego
- 100g wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 200g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soli
Namaczamy nasiona chia i siemie w 100g wody ok godziny, jeśli woda się za bardzo wchłonie to można trochę dolać. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dorzucamy jogurt, olej i rozbełtane jajka, na koniec odsączone nasiona chia i siemie. Masę wykładamy do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok 55 min góra-dół w 175 stopniach. Jakby za bardzo wierzch się spiekał, można przykryc folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca musi dobrze ostygnąć. Chleb długo utrzymuje świeżość, pod waunkiem trzymania go w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz