Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki suchych drożdży piekarskich
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki suszonego lub świeżego rozmarynu
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula czerwona
Robimy zaczyn z połowy wody,cukru, drożdży i połowy szklanki mąki. Naczynie z drożdżami dajemy do ciepłego miejsca bez przeciągów i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Drożdże mają ruszyć i całość powinna podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie ma zaczynamy od początku z innymi drożdżami. Do mąki (można troszkę odłożyć do posypania), wlewamy zaczyn, resztę wody, oliwę i wsypujemy sól. Wyrabiamy ok 15 min. Zostawiamy na 30 min pod przykryciem. Przygotowujemy sobie dużą blachę z pieca i wykładamy ją papierem do pieczenia. /po tym czasie wyrabiamy ponownie i rozkładamy ciasto na blaszce, rozciągając pizze palcami. Wkładamy do ciepłego pieca (ale jeszcze go nie włączaj) na 30min. W międzyczasie drobno na mandolinie kroimy ziemniaka i cebulę w półksiężyce. Układamy w najpierw ziemniaka na całości symetrycznie i na to rzucamy cebulę. Całość posypujemy solą i podlewamy lub spryskujemy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 20-25 min w temp 220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz