3 marca 2023

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

 

Składniki:
  • 2 średnie jajka
  • 3/4  szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ser pleśniowy typy camembert
  • szpinak baby 2 duże garście
  • pieprz i sól
  • papryka słodka 
  • sos tatarski do ozdoby
  • 1 łyżeczka masła
Smażymy cienkie naleśniki. Pierś z karczaka nacieramy papryką, solą i pieprzem. Szpinak wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, dusimy na maśle. Na osobnej patelni obsmażamy piersi na niedużej ilości oleju, kroimy ją na kostkę i dorzucamy do szpinaku, tak samo jak pokrojony ser pleśniowy. Dusimy razem ok 5-7 min. Każdy naleśnik wypełniamy farszem i rolujemy, Wierzch ozdabiamy sosem tatarskim. Jemy zaraz po zrobieniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz