Składniki:
- kurczak powyżej ok 1,4-1,6 kg
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 mała pomarańcza
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
Kurczaka myjemy i wycinamy mu kręgosłup i szyję, najlepiej nożycami do drobiu, bo nożem ciężko idzie. Na zdjęciu pokazane, jak ofiara wygląda po. Odwracamy kurczaka na plecy i przygniatamy do podłoża- ma chrupnąć Przyprawy łączymy z łyżką oleju i nacieramy go całego. Do lodówki wędruje na przynajmniej 2h. Po tym czasie układamy na brytfankę piersią do góry, wykładamy masło na kurczaka, obkładamy ćwiartkami pomarańcza, gałązkami rozmarynu i przepołowionym czosnkiem. Pieczemy tyle ile waży kurczak w 170 stopniach góra dół. Jeśli za bardzo się z góry przypala można przykryć folia aluminiowa lub dać w piecu na najniższe piętro. Co jakiś czas podlewamy sosem który się wytworzy. Kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz