3 lutego 2023

Smalec z fasoli

 


Składniki:

  • 400g białej fasoli w puszce
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml oleju do smażenia ( ja zawsze używam rzepakowego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta papryki wędzonej
  • można dołożyć szczypiorku drobno pokrojonego


Fasole odcedzamy na sicie i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków na miazgę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Cebula ma tylko zmięknąć, nie szklimy jej na złoto. Pod koniec wyciskamy czosnek do cebuli i doprawiamy przyprawami. Podsmażamy całość ok 2 min. Studzimy i jemy. Fajnie smakuje na kanapce z ogóreczkiem konserwowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz