30 stycznia 2023

Harira zupa marokańska

 

Mocno aromatyczna i rozgrzewająca zpa, bardzo popularna w krajach arabskich.





Składniki:

  • ok 350 g mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 800g passaty
  • 1 łodyga selera naciowego
  • szklanka namoczonej cieciorki
  • szklanka namoczonej zielonej soczewicy
  • pół szklanki makaronu suchego nitki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 szklanek wody + 1 szklanka
  • 1 łyżeczka mąki


Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Do ok 10 min dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Do duszenia dorzucamy tez drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Dusimy do miękkości. Zalewamy passatą, dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczą cieciorkę i soczewice oraz wodę. Gotujemy wszystko razem ok 40 min na wolnym ogniu pod przykryciem- wszystkie składniki mają zmięknąć, po tym czasie dolewamy szklankę wody, wsypujemy suchy makaron. Z łyżeczki mąki i odrobiny wody robimy zagęszczenie zupy Zanim wlejemy do zupy warto zahartować chochlą zupy, mieszamy całość i gotujemy jeszcze ok15 min. Wierzch posypujemy kolendrą lub pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz