Mocno aromatyczna i rozgrzewająca zpa, bardzo popularna w krajach arabskich.
Składniki:
- ok 350 g mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny
- 1 duża cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 800g passaty
- 1 łodyga selera naciowego
- szklanka namoczonej cieciorki
- szklanka namoczonej zielonej soczewicy
- pół szklanki makaronu suchego nitki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka chili w płatkach
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka kuminu
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 8 szklanek wody + 1 szklanka
- 1 łyżeczka mąki
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Do ok 10 min dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Do duszenia dorzucamy tez drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Dusimy do miękkości. Zalewamy passatą, dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczą cieciorkę i soczewice oraz wodę. Gotujemy wszystko razem ok 40 min na wolnym ogniu pod przykryciem- wszystkie składniki mają zmięknąć, po tym czasie dolewamy szklankę wody, wsypujemy suchy makaron. Z łyżeczki mąki i odrobiny wody robimy zagęszczenie zupy Zanim wlejemy do zupy warto zahartować chochlą zupy, mieszamy całość i gotujemy jeszcze ok15 min. Wierzch posypujemy kolendrą lub pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz