30 stycznia 2023

Falafel w picie

 

Falafel:

Składniki:

  • 1 szklanka 220 ml suchej cieciorki
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek pietruszki
  • kilka listków kolendry ( może być też suszona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej lub z cieciorki


Ciecierzyce moczymy całą przykrytą woda 24 h . Ten etap jest ważny by cieciorka zmiękła. Po tym czasie pokrojona w na drobno cebule, cieciorkę namoczoną, obrany pęczek pietruszki i kolendrę wrzucamy do blendera i rozbijamy na drobno. Blendujemy przez chwile i dodajemy przyprawy i czosnek, ponownie blendujemy. Wyjmujemy masę do miski i dodajemy mąkę, łączymy składniki. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy kulki falafel wielkości piłki golfowej i wkładamy do lodówki na 1h by stwardniały. Pieczemy na głębokim oleju do zarumienienia. Kulki są delikatne- trzeba to wziąć pod uwagę przy przewracaniu. Warto też podzielić je na 3 rzuty by nie smażyć wszystkiego naraz. Surowe ciasto na falafel można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Można jeść same, z sosem, w picie z warzywami, lub w postaci kotlecików do obiadu.


Pita:

Składniki:

Pita:

  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży piekarskich
  • 3 szklanki mąki
  • 1 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia


Wodę, drożdże, cukier i 1 szklankę mąki łączymy ze sobą i zostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min. Do rozczynu dodajemy oliwę, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ok 10 min. Wkładamy ciasto do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy do ponownego wyrośnięcia ok 1,5h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Tworzymy kulki i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każda kulkę po tym czasie rozwałkowujemy tak by miała wysokości ok 2,5 cm. Zostawiamy do odpoczynku na 15 min. Dużą patelnie delikatnie smarujemy oliwą i smażymy placki pita z każdej strony. Po upieczeniu zawijamy w czystą ścierkę by nie wyschły. Najlepiej smakują na świeżo.




Pitę kroimy  na pół i tworzymy kieszonkę, do każdej wkładamy 2 falafele, czerwoną cebulke drobno pokrojoną i pokrojonego pomidora, świeżą pociętą pietruszkę i łyżkę jogurtu gęstego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz