Zalabiya, czyli arabskie pączki
Składniki:
- 10g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 400g mąki pszennej
- szczypta soli
- 70g skrobi ziemniaczana
- 50g mleka w proszku
- 5g proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- 160g maślanki lub kefiru
- 3łyżki oleju
Mieszamy wszystko i odstawiamy na 2 h pod przykryciem. Ciasto powinno wyjść gęste. Po tym czasie wyrabiamy ponownie i wyciskamy kulki z dłoni pomagając sobie łyżką i rzucamy na gorący olej. By wyszły chrupkie po ostudzeniu upieczonych kulek, wrzucamy je ponownie na chwile do oleju.
Syrop:
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Gotujemy wszystko razem ok 10 min do powstania syropu cukrowego
Zalabiye wrzucamy do ostygniętego syropu by nasiąkły. Można posypać, kokosem, podawać polane czekoladą, cukrem z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz