2 lutego 2023

Zalabiya

 

Zalabiya, czyli arabskie pączki



Składniki:

  • 10g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70g skrobi ziemniaczana
  • 50g mleka w proszku
  • 5g proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • 160g maślanki lub kefiru
  • 3łyżki oleju


Cukier z drożdżami i niewielką ilości wody, odstawiamy do napowietrzenia. Mąkę mieszamy z silą, proszkiem, skrobią, mlekiem w proszku. Dolewamy zaczyn i na koniec maślankę z olejem.

Mieszamy wszystko i odstawiamy na 2 h pod przykryciem. Ciasto powinno wyjść gęste. Po tym czasie wyrabiamy ponownie i wyciskamy kulki z dłoni pomagając sobie łyżką i rzucamy na gorący olej. By wyszły chrupkie po ostudzeniu upieczonych kulek, wrzucamy je ponownie na chwile do oleju. 

Syrop:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Gotujemy wszystko razem ok 10 min do powstania syropu cukrowego

Zalabiye wrzucamy do ostygniętego syropu by nasiąkły. Można posypać, kokosem, podawać polane czekoladą, cukrem z cynamonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz