Składniki:
- 250 g makaronu ( u mnie cavatappi)
- pół wiązki szparagów
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2-3 garści grana padano lub parmezanu
- pól szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1 szklanka bulionu
- 2 duże pomidory lub 2 garści koktajlowych
- sól, pieprz
Na oliwie obsmażamy pokrojony drobno czosnek, dodajemy szparagi ( bez cześć łykowatych), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 3 min. Pomidory duże pozbawiamy nasion i drobno kroimy ( koktajlowe kroimy na ćwiartki), dorzucamy na patelnie, po chwili groszek mrożony. Podlewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Bulion redukujemy do połowy. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Chochle wody z makaronu dolewamy na patelnie, rzucamy 2 garści sera. Mieszamy do rozpuszczenia i dorzucamy odcedzony makaron, chwile dusimy i na koniec posypujemy oregano oraz serem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz