25 maja 2023

Makaron z szparagami i groszkiem

 

Składniki:

  • 250 g makaronu ( u mnie cavatappi)
  • pół wiązki szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2-3 garści grana padano lub parmezanu
  • pól szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 duże pomidory lub 2 garści koktajlowych
  • sól, pieprz


Na oliwie obsmażamy pokrojony drobno czosnek, dodajemy szparagi ( bez cześć łykowatych), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 3 min. Pomidory duże pozbawiamy nasion i drobno kroimy ( koktajlowe kroimy na ćwiartki), dorzucamy na patelnie, po chwili groszek mrożony. Podlewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Bulion redukujemy do połowy. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Chochle wody z makaronu dolewamy na patelnie, rzucamy 2 garści sera. Mieszamy do rozpuszczenia i dorzucamy odcedzony makaron, chwile dusimy i na koniec posypujemy oregano oraz serem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz