22 maja 2023

Ciasto trociniak

 

Smaczne, warstwy dobrze ze sobą współgrają, nie wychodzi bardzo słodki.

Duża blacha


Składniki na biszkopt:

  • 80g maki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 80g cukru
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, łączymy je z sola i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną błyszczącą masę. Dokładamy żółtka, mieszamy, dokładamy przesiane maki, delikatnie łączymy wszystko łopatka. Wylewamy biszkopt na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca na ok 20 min w temp 170 stopni C.

Masa galaretkowa:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 600ml wody
  • 5 jabłek

Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Gdy ostygnął dorzucamy obrane, starte na grubych oczkach jabłka.

Krem budyniowy:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła

Budynie gotujemy w mleku do zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie i będzie zimny, a masło będzie miało temp pokojową, miksujemy masło z budyniem ( dodajemy po jednej łyżce budyniu do masła).

Posypka kokosowa:

  • 60 g kokosu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Cukier rozpuszczamy do tego masło i na koniec prażymy z kokosem.

Składamy ciasto: na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, na to galaretka jeszcze ie do końca ścięta z jabłkami, druga warstwa budyniu i na to uprażony kokos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz