5 października 2023

Pomidory zielone na zimę

 


Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów zielonych
  • 1,5 łyżeczki soli

Pomidory myjemy, kroimy na plastry zasypujemy solą i odstawiamy na1h by puściły soki (odlewamy je po tym czasie)

  • 650 ml wody
  • pół szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3 małe cebule

Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, solą i przyprawami oraz cebulą pokrojoną cieniutko w pióra. Woda ma zabulgotać i ją wyłączamy. Przygotowujemy słoiki, przelewamy je gorąca wodą, nakrętki powinny być nowe by pomidory nie spleśniały ( przy starych pokrywkach, które mogą się odkształcić, słoik może nie trzymać szczelności). Układamy do słoików ciasno pomidory i uzupełniamy zalewą. Czyścimy brzeg słoika i zakręcamy szczelnie. W dużym garze, na szmacie lub gazecie gotujemy słoiki . Pomidory mają zmienić kolor na zgaszony seledynowy- wtedy będą już dobre(ok 15 min od zagotowania wody). Odwracamy gorące słoiki, tak by stały na pokrywce- zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Czym dłużej stoją tym lepiej smakują.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz